Over MyFarm

Een Belgische start-up die particulieren voedselautonomie biedt

De visie van de oprichter

Je leven ligt in de handen van iemand anders

Jouw leven en dat van je huishouden is materieel afhankelijk van de voorraad in de schappen van je supermarkt.

Uw supermarkt daarentegen is afhankelijk van een handvol multinationals die in hun eentje de sterk geconcentreerde agrovoedingsmarkt verdelen. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn ze erin geslaagd om ons gevangenen te maken van gepatenteerd voedsel en afhankelijk van petrochemicaliën.

We zijn verstrikt geraakt in het comfort dat ons alles op een presenteerblaadje wordt aangereikt, met blind vertrouwen in wat er in onze mond terechtkomt.

We zijn steeds minder blind. Maar we hebben geen andere keuze dan onze ogen te sluiten, omdat deze afhankelijkheid ons verhindert iets anders te doen.

Deze verslaving heeft geleid tot onbegrijpelijke eetgewoonten

De consumptiegewoonten die ons tijdperk kenmerken zijn absurd: het voedsel dat we eten kan wel 60.000 km hebben gereisd (1).

Dit alles terwijl 20% van dat bord in de prullenbak belandt (2), samen met de verpakking die erbij zat.

Dit alles voor gestandaardiseerd fruit en gestandaardiseerde groenten, geselecteerd voor hun productie-, presentatie- en conserveringskwaliteiten, en zeker niet voor hun voedingswaarde of smaak.

Dit alles voor fruit en groenten gedrenkt in pesticiden en chemicaliën. Tussen 2011 en 2019 heeft de ngo PAN Europe een toename van 53% aangetoond van residuen van pesticiden die als zeer giftig worden beschouwd op fruit dat in Europa wordt geteeld, ook al zijn ze sinds 2011 verboden vanwege hun gevaarlijke aard (3).

BIGH, Europa's grootste stadsboerderij op de daken van Brussel. En het is een aquaponic farm!

BIGH, Europa’s grootste stadsboerderij op de daken van Brussel. En het is een aquaponic farm!

De grote terugkeer van zelfvoorziening in voedsel is aangebroken

We hebben het niet langer alleen over de opwarming van de aarde, maar ook over klimaatverstoring. Toenemende golven van droogte, overstromingen en een stijgende zeespiegel. Koelere gebieden worden natter en drogere gebieden worden steeds droger (4). Onze consumptie koolstofvrij maken is waarschijnlijk de enige uitweg.

Een koolstofarme wereld is zeker een agrarische wereld. Niet met imposante maaidorsers die hectaren monocultuurvelden afstropen, maar met een heleboel kleine handjes die fruit en groenten verbouwen op de muren van hun gebouwen en in elke beschikbare kleine ruimte. Het begrijpen van de natuur en het produceren van voedsel zal niet langer alleen een baan zijn, maar ieders plicht.

Daarom denken we dat onze huizen er binnenkort meer uit zullen zien als veerkrachtige microboerderijen die een groot deel van hun eigen voedsel kunnen produceren, waardoor huishoudens hun kostbare autonomie terugkrijgen.

Zelfvoorziening in voedsel maakt het leven beter

Zelfvoorzienend zijn in voedsel biedt onschatbare voordelen:

 • Onafhankelijk zijn betekent controle hebben over je eten. Je krijgt weer controle over wat er op je bord belandt. Dit betekent gezonder eten: minder suiker, minder zout, minder vet, minder chemicaliën en minder pesticiden.
 • Onafhankelijk zijn betekent veerkrachtig zijn in de ups en downs van het leven. In het geval van een nieuwe epidemie kunnen jij en je gezin maandenlang je huis niet verlaten. Als door een nieuwe crisis producten uit de schappen verdwijnen, zal je de schok milder opvangen dan je buren.
 • Elke stap in de richting van zelfvoorziening is natuurlijk een stap in de richting van decarbonisatie, en dus een besparing voor je huishoudbudget. Elke investering in zelfvoorziening is een investering die de uitgaven verlaagt en winstgevender kan zijn dan eender welke beursindex.
 • Je eigen producten maken is als jezelf wapenen tegen inflatie. Als de prijzen stijgen, worden niet alleen de grondstoffen duurder, maar vooral de productiemiddelen. Voor jou geldt dat als je eenmaal je gereedschap hebt aangeschaft, alleen je grondstoffen in prijs stijgen.
 • Tot slot, en misschien wel het meest interessant, geeft het produceren van je eigen voedsel je een diep gevoel van dagelijkse voldoening. Er is een significant verband tussen het verbouwen van groenten en ons welzijn (5). Vanuit neurologisch oogpunt heeft neuropsychiater Sue Stuart-Smith het over de euforie van tuinieren. Het zaaien en oogsten van groenten genereert een toevloed van dopamine in de hersenen (6), het gelukshormoon. Er wordt tegenwoordig zelfs gesproken over ’tuintherapie’ om stress en burn-out tegen te gaan (7). Een Britse meta-analyse toont aan dat een eenvoudig half uurtje tuinieren helpt om stressniveaus te verlagen. In feite is een moestuin een van de belangrijkste overeenkomsten tussen de inwoners van deze regio’s van de wereld, waar mensen langer leven dan elders. De band die we voelen met planten staat daarom in ons DNA geschreven (6).

Bij MyFarm zijn we goed bekend met methoden om de zelfvoorzienendheid op voedselgebied te vergroten (zie onze 12 methoden om zelfvoorzienendheid op voedselgebied te bereiken). Maar onze favoriet is veruit aquaponics.

Onze 12 praktische stappen op weg naar zelfvoorziening op voedselgebied
Onze 12 praktische stappen op weg naar zelfvoorziening op voedselgebied

Onze 12 praktische stappen op weg naar zelfvoorziening op voedselgebied.

Aquaponics maakt je huis zelfvoorzienend op het gebied van voedsel

In Australië, daarna in de Verenigde Staten en nu over de hele wereld werken enthousiastelingen al een paar jaar hard aan de ontwikkeling van aquaponics om hun voedselautonomie terug te winnen.

Het succes van deze techniek is verre van onbeduidend. Dat hebben we te danken aan de vele voordelen, die de meeste huidige problemen van de traditionele landbouw oplossen:

 • Een aquaponics systeem kan geïntegreerd worden in plaatsen die ongeschikt zijn voor traditionele landbouw, zoals een kleine tuin of een terras in de stad.
 • Dit maakt extreem lokale productie mogelijk, waarbij alle transport, verpakking en onopgegeten voedsel wordt geëlimineerd.
 • Het gesloten systeem maakt het zeer eenvoudig te beheersen en daarom toegankelijk voor niet-professionals. Je hoeft niet langer te vechten tegen ongedierte en de grillen van het weer.
 • Een gesloten systeem betekent ook dat er geen milieuvervuiling is.
 • De afwezigheid van plagen betekent de afwezigheid van pesticiden en dus de oogst van fruit en groenten zoals ze in het wild geplukt zouden worden.
 • De ergonomische indeling en de afwezigheid van grond maken geavanceerde machines overbodig. We hoeven alleen maar de groenten te plukken die we vinden.
 • Dankzij de natuurlijke meststoffen die de vissen leveren, zijn er geen chemische meststoffen nodig. Dit impliceert ook perfecte kennis van de gebruikte inputs.
 • Een aquaponics-systeem vereist goedkope productiemethoden, een laag energieverbruik en een tot een strikt minimum beperkt waterverbruik (alleen het water dat verdampt en geabsorbeerd wordt door de planten is nodig, wat betekent dat er 90% minder water nodig is vergeleken met traditionele tuinbouw (8)).
 • De afwezigheid van pesticiden en kunstmest betekent dat we onze onafhankelijkheid terugwinnen van de agrovoedingsmultinationals.
 • Binnenlandse productie betekent onze onafhankelijkheid terugwinnen van de grootwinkelbedrijven en zelfs van het financiële systeem. Het betekent ook een ruimere en lekkerdere keuze aan fruit en groenten. Tot slot betekent het het herontdekken van een fundamentele menselijke behoefte, namelijk het dagelijkse contact met de natuur.

Er zijn maar weinig nummers die zoveel hoopvolle boodschappen samenbrengen. Daarom zijn we er vast van overtuigd dat we werken aan de toekomst van voedsel. En we zijn ervan overtuigd dat we de planeet een dienst bewijzen door jullie te overtuigen om dit avontuur met ons aan te gaan.

Bij MyFarm willen we huishoudens hun autonomie teruggeven

We willen aquaponics toegankelijk maken voor iedereen

We werden geïnspireerd door wat er elders in Europa wordt gedaan, waar je aquaponische kassen van 3,5 m² kunt vinden vanaf € 6.000, wat neerkomt op meer dan € 100 per plantplaats.
MyFarm is vastbesloten om deze technologie toegankelijker te maken en richt zich op het grote publiek door een oplossing aan te bieden voor €23 per plantlocatie, 4 keer goedkoper dan wat beschikbaar is in Frankrijk. Dit maakt het een 2x aantrekkelijkere investering dan zonnepanelen.
Maar omdat 85% van het MyFarm-systeem in België wordt geproduceerd, worden alleen materialen van de hoogste kwaliteit gebruikt.