12 praktische stappen op weg naar zelfvoorziening op voedselgebied om van je huis een microboerderij te maken en tot 3.500 euro per jaar te besparen

door | 12 mrt 2022 | 0 Reacties

Bij myFarm denken we veel na over de toekomst en proberen we ons voor te stellen hoe die eruit zou kunnen zien. Wij geloven dat de trend terug is naar lokale en zelfs ultralokale producten en dat over een paar jaar onze huizen zullen meer lijken op microboerderijen die een bepaald deel van ons voedsel kunnen produceren. In dit artikel beschrijven we 12 manieren om van je huis een microboerderij te maken, zodat je dichter bij zelfvoorziening op voedselgebied komt.

Het belang van het ontwikkelen van gewoonten op het gebied van voedselproductie

Volgens het IPCC zal de planeet er in 2050 heel anders uitzien. We hebben het niet langer alleen over de opwarming van de aarde, maar ook over klimaatverstoring. Toenemende golven van droogte, overstromingen en een stijgende zeespiegel. De koelere gebieden worden natter en de drogere gebieden steeds droger (1). Sommige mensen geloofden, en willen nog steeds geloven, dat economische groei zal leiden tot een vertraging van de uitstoot van broeikasgassen, maar dit is nog steeds niet vastgesteld. Dit doet doorgewinterde waarnemers geloven dat degrowth de enige uitweg is. De term “ontgroening” kan beangstigend zijn, maar laten we het in plaats daarvan hebben over het koolstofvrij maken van onze consumptie.

Een koolstofarme wereld is zeker een agrarische wereld. Niet met imposante maaidorsers die hectaren monocultuurvelden afstropen, maar met een heleboel kleine handjes die fruit en groenten verbouwen op de muren van hun gebouwen en in elke beschikbare kleine ruimte. Het begrijpen van de natuur en het produceren van voedsel zal niet langer alleen een baan zijn, maar ieders plicht.

In deze nieuwe wereld zijn je financiële of marketingvaardigheden misschien niet zo waardevol als die van voedselproducenten. Dus waarom niet vandaag nog beginnen en gewoonten die je eigen voedsel produceren in je dagelijkse routine opnemen? Je hoeft niet op de toekomst te wachten om van je huis een microboerderij te maken, want er zijn vandaag de dag genoeg opties beschikbaar. Dat is het hele punt van dit artikel.

Een nieuwe vorm van investeren

Als je niet zo van groene praat houdt, of als 2050 te ver weg lijkt, dan is hier een andere invalshoek. In een tijd waarin spaargeld niets meer waard is en door inflatie elke dag een beetje meer in waarde daalt, komt het volgende naar voren een nieuwe vorm van investeren die de norm zal worden Dit is investeringen die de uitgaven verlagen. In dit artikel lees je over verschillende investeringen die je nu kunt doen om je voedselkosten aanzienlijk te verlagen, terwijl je er zo min mogelijk moeite voor hoeft te doen. Met een beetje vaardigheid is het nu mogelijk voor een werkend persoon en gezinshoofd met weinig vrije tijd om een groot deel van hun eigen voedsel te produceren. En het kan flink lonen: tot 3.500 euro per jaar.

De voordelen van zelfvoorziening op voedselgebied

Zelfvoorzienend zijn in voedsel biedt onschatbare voordelen:

 • Elke stap in de richting van autonomie is een stap in de richting van ecologie en vooral een aanzienlijke besparing voor je huishoudbudget. Als je er beetje bij beetje in slaagt om er verschillende in je gewoonten op te nemen, kunnen de besparingen zeer de moeite waard zijn. Tot 3.500 euro per jaar.
 • Je eigen producten produceren betekent jezelf beschermen tegen inflatie. Als de prijzen stijgen, worden niet alleen de grondstoffen duurder, maar vooral de productiemiddelen. Voor jou geldt dat als je eenmaal je gereedschap hebt aangeschaft, alleen je grondstoffen in prijs stijgen.
 • Onafhankelijk zijn betekent ook dat je controle hebt over wat je eet. Je krijgt weer controle over wat er op je bord belandt. Dit betekent gezonder eten: minder suiker, minder zout, minder vet en minder pesticiden.
 • Je wordt veerkrachtiger. In het geval van een nieuwe epidemie kunnen jij en je gezin maandenlang je huis niet verlaten. Als een nieuwe crisis de prijzen de hoogte injaagt, zul je de schok zachter opvangen dan je buren.
 • Je eigen voedsel produceren geeft je elke dag intense voldoening. Onze hersenen scheiden dopamine af, het gelukshormoon, als beloning voor ons werk. Het is dankzij dit dat de Homo sapiens de motivatie heeft kunnen vinden om te jagen en te verzamelen voor voedsel en om duizenden jaren te overleven.

Zelfvoorzieningspraktijken opnemen in het dagelijks leven

Op weg naar zelfvoorziening op voedselgebied vergt een bepaalde hoeveelheid van je tijd en energie. De eerste keer dat je een van deze activiteiten onderneemt, zal er relatief veel tijd en energie in gaan zitten, zoals elke keer dat je aan iets nieuws begint. Maar naarmate deze gewoonten in je gewoonten ingebakken raken, zullen ze steeds minder van je energie en tijd vragen (zie dit uitstekende boek om gezonde gewoonten in je dagelijks leven op te nemen). Weersta de verleiding om alles in één keer te willen doen en ga stapsgewijs te werk om één oefening per keer te integreren.

Elk van de onafhankelijke eetpraktijken in dit artikel is getest, goedgekeurd en geïntegreerd in het dagelijkse leven van een actief persoon met een huis van gemiddelde grootte en een kleine tuin. De aangegeven tijden zijn daarom die van een persoon die de verschillende oefeningen volledig in zijn routine heeft geïntegreerd. Ze verbruiken vrijwel geen energie. Integendeel, het zijn rituelen geworden die haar veel plezier en voldoening geven.

Voor elk van de 12 praktijken belichten we de verschillende uit te voeren activiteiten, de benodigde tijd en ruimte, de kosten, de afhankelijkheden, de gegenereerde besparingen, het automatiseringspotentieel en tot slot de niet-financiële voordelen. Er worden koopadviezen gegeven die stuk voor stuk het resultaat zijn van marktonderzoek en tests in reële omstandigheden. De vermelde prijzen zijn de prijzen die in rekening werden gebracht op het moment dat dit artikel werd geschreven. Ze dienen alleen ter informatie.

Eiwitten

Espace
Tuin

Tijd
20 min/week

Economie
150/jaar

Espace
Tuin

Tijd
20 min/week

Economie
150/jaar

Dit is een uitstekende stap op weg naar zelfvoorziening op voedselgebied als je een tuin hebt. Thuis legkippen houden is heel eenvoudig en levert een basiselement van ons dieet: verse eieren.

Thuis kippen houden

Activiteiten en benodigde tijd

 • De kippen voeren: 2 minuten per dag
 • Het kippenhok openen en sluiten: 1 minuut per dag, tenzij je een automatische deur hebt (budget €170)
 • Poepbak legen en strooisel verschonen: 3 minuten per week
 • Het kippenhok schoonmaken: 15 minuten per maand met een kunststof kippenhok, 30 minuten per maand met een houten kippenhok
  Totaal gemiddeld 20 tot 30 minuten per week, afhankelijk van je kippenhok.

Benodigde ruimte
10 tot 20 m² per hen, met een minimum van 2 hennen.

Vaste kosten

 • Een kippenhok: minimaal €300. Voor dit artikel raden we je aan om vanaf het begin in kwaliteit te investeren om latere kosten te vermijden. En hoewel hout er misschien mooier uitziet, is kunststof veel efficiënter en gemakkelijker te onderhouden. Het is ook minder waarschijnlijk dat het parasieten bevat. We raden deze kippenhokken ten zeerste aan.
 • Hennen: €10 per hen

Variabele kosten

 • Voer: €2 per kip per maand
 • Water: verwaarloosbaar, vooral omdat regenwater perfect geschikt is
 • Beddengoed: €5 per maand (kan vervangen worden door varens, hooi, stro of mos)

Mogelijkheid van langdurige afwezigheid
Als je langer dan 3 dagen weg bent, moet je iemand zoeken om de kippen te voeren.

Afhankelijkheden
Omdat je strooisel gemakkelijk in de natuur kunt vinden, ben je niet afhankelijk van een strooiselleverancier. Je bent volledig afhankelijk van je zadenleverancier, maar zaden hebben een houdbaarheid van meer dan een jaar.

Besparingen – Voor een huishouden van 4

 • 4 kippen produceren 1000 verse eieren per jaar. Een ei in de supermarkt kost ongeveer €0,30, dus je kunt €300 per jaar besparen.
 • 4 kippen kosten €13 per maand, of ongeveer €150 per jaar.
 • Dit betekent dat je ongeveer 150 per jaar vanaf het 3e jaar als je de vaste kosten meerekent.

Winstgevendheidsindex
8 €/uur (met een goed kippenhok en een automatische deur)


Automatiseringsmogelijkheden

Dagelijkse activiteiten kunnen worden geautomatiseerd met een automatische deur en een automatische voederbak.

Andere voordelen

  • Eieren rapen uit het kippenhok is een bijzonder goed gevoel, net als het eten van een vers gekookt ei.
  • De kippen brengen de tuin tot leven en zijn een genot voor de kinderen, die graag leren hoe ze ze moeten verzorgen, voeren en hun eieren rapen.
  • Ze eten het grootste deel van je keukenafval, waardoor je afvalbakken drastisch kleiner worden. En in ruil daarvoor levert hun uitwerpselen een rijke meststof voor je planten.

Espace
Kast

Tijd
10 min/week

Economie
830 €/jaar

Ruimte
Kast

Tijd
10 min/week

Economie
830 €/jaar

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) raadt het eten van insecten aan, niet alleen vanwege hun ecologische voordelen, maar ook vanwege hun gezondheidsvoordelen. Gezond en voedzaam, ze zijn rijk aan vetzuren, eiwitten, vitaminen, vezels en mineralen. Vind je insecten eten triviaal? Toch schat de FAO dat meer dan twee miljard mensen over de hele wereld al regelmatig insecten eten (2). Bovendien hebben de lidstaten onlangs het gebruik van meelwormen als nieuw voeder in 2021 goedgekeurd (3). Of het je nu verbaast of niet, insecten maken deel uit van het voedsel van de toekomst. En het mooie is dat je ze gemakkelijk thuis kunt maken!

Thuis wormen kweken

Activiteiten en benodigde tijd

 • De wormen voeren: 2 minuten om de 3 dagen
 • Wormen sorteren: 1 uur per 3 maanden
 • Wormen oogsten: 10 minuten om de 3 maanden

  In totaal gemiddeld 10 minuten per week.

Benodigde ruimte
Een gesloten kast op een plek waar de temperatuur minstens twintig graden is en waarin je 3 dozen van 23 cm x 14 cm x 12 cm kunt plaatsen.

Vaste kosten

 • 300 keverlarven: €20
 • 3 plastic doosjes: €10

  We hebben onze kit hier besteld.

Variabele kosten

 • 5 kg biologische bloem: €6 / jaar
 • Schillen van biologische groenten en fruit: €0

Mogelijkheid van langdurige afwezigheid
Als je langer dan 3 dagen weg bent, moet je iemand zoeken om de wormen te voeren.

Afhankelijkheden
Omdat je gemakkelijk voedsel voor wormen kunt vinden in de natuur, ben je niet afhankelijk van fruit- of groenteschillen. Je bent nog steeds afhankelijk van je meelleverancier, maar meel is erg lang houdbaar en je wormen kunnen wel een jaar lang in hetzelfde meel blijven zitten.

Besparingen – Voor een huishouden van 4
Een cyclus duurt ongeveer 3 maanden en aan het einde daarvan produceer je ongeveer 700g hele insecten of insectenmeel. Op dit moment zijn zakjes van 100 gram verkrijgbaar voor ongeveer €30. Dit betekent dat je elke 3 maanden voor €210 aan insecten produceert. Na aftrek van variabele kosten is dit 830 per jaar. Vaste kosten worden meer dan terugverdiend in de eerste cyclus. In hun geheel kunnen ze worden bestrooid met kerriepoeder of paprikapoeder om als aperitief te serveren of om je salades op te fleuren. Verminderd tot bloem kun je tot 20% van je graanbloem vervangen door insectenbloem voor je brood of pasta.

Winstgevendheidsindex
100 per uur


Automatiseringsmogelijkheden

Het thuis kweken van wormen zal binnenkort nog makkelijker worden met initiatieven zoals Livin Farms’ Hive (het optimaliseren van parameters en het automatiseren van het sorteren en oogsten van wormen).

Andere voordelen

  • De FAO beschrijft producten op basis van insecten als gezond en zeer voedzaam. En omdat hun productie een kleinere ecologische voetafdruk heeft, zijn ze een bron van eiwitten die de overgang naar een duurzamer voedselsysteem ondersteunt.
  • Als je het onder de knie krijgt, kun je je productie gemakkelijk verhogen door elke cyclus meer larven opzij te zetten en de grootte van je dozen te vergroten.

Espace
Kast

Tijd
3 min/week

Economie
130 €/jaar

Ruimte
Kast

Tijd
3 min/week

Economie
130 €/jaar

Yoghurt is niet alleen lekker, maar ook een heel gezond product: het is rijk aan eiwitten en een goede bron van calcium, fosfor en vitamines (A, B en D). Zelfgemaakte yoghurt bevat ook weinig calorieën (45,5 cal/100 g) en helpt het darmleven te bevorderen.

Zelf yoghurt maken

Activiteiten en benodigde tijd

 • Verse melk en yoghurt halen: tegelijk met de wekelijkse boodschappen gedaan
 • Meng de melk met 3 theelepels yoghurt: 1 minuut per week
 • Giet de melk in de yoghurtmaker en start het programma: 1 minuut per week
 • Apparatuur spoelen: 1 minuut per week
  Totaal 3 minuten per week.


Benodigde ruimte


Een ruimte van 20 cm x 30 cm ideaal op het keukenblad.

Vaste kosten

 • Yoghurtmaker: €30 (we raden deze aan, eenvoudig en effectief)

Variabele kosten

 • 1 liter verse volle melk: €1,20 per week
 • 1 verse hele yoghurt: €0 als je 3 theelepels yoghurt van de vorige batch gebruikt, anders €0,40 per week

Mogelijkheid van langdurige afwezigheid
Ja.

Afhankelijkheden
Je bent niet afhankelijk van een yoghurtleverancier, want als je je batches goed beheert, kun je yoghurt uit een vorige batch hergebruiken. Aan de andere kant blijf je afhankelijk van een melkleverancier.

Besparingen – Voor een huishouden van 4
Een liter verse biologische yoghurt kost €1,20, dat is €2,50 minder dan in de winkels. Een liter yoghurt komt overeen met 2 potten yoghurt per week per persoon voor 4 personen. Als je één partij per week telt, komt dat op een winst van 130 per jaar. De yoghurtmaker betaalt zichzelf terug in 3 maanden.

Winstgevendheidsindex
50 per uur


Automatiseringsmogelijkheden

Een yoghurtmaker kopen is al de best mogelijke manier om de yoghurtproductie te automatiseren.

Andere voordelen

  • Je hebt misschien de gewoonte om yoghurt te kopen in de supermarkt, denkend dat je iets goeds doet voor je gezondheid. Maar deze gearomatiseerde producten lijken meer op snoep dan op gezond voedsel. Als je je eigen yoghurt maakt, weet je zeker dat hij vers is en dus genoeg melkzuurbacteriën bevat om je darmen van te laten profiteren, en kun je ook de samenstelling ervan controleren. Dit betekent dat je ze kunt aanvullen met kwaliteitsingrediënten zoals vers fruit, pure chocoladeschaafsel, goede honing of een vanillestokje.
  • Je yoghurtmaker bestaat uit glazen potten die steeds opnieuw gebruikt kunnen worden, waardoor je veel minder afval gebruikt.

Espace
Verwaarloosbaar

Tijd
10 min/week

Economie
180 €/jaar

Ruimte
Verwaarloosbaar

Tijd
10 min/week

Economie
180 €/jaar

Als er morgen een oorlog uitbrak of een nieuwe epidemie een gezondheids- en economische crisis veroorzaakte die ons beroofde van onze supermarktgewoonten, zou kaas ongetwijfeld een van de meest gemiste voedingsmiddelen zijn. Maar raad eens? Je kunt het thuis doen! En nog heel gemakkelijk ook. Er zijn verschillende manieren om je eigen kaas te maken: met je eigen gereedschap, een kaasmaker of een keukenmachine.

Zelfgemaakte kaasproductie

Activiteiten en benodigde tijd

 • Je kaas bereiden: 2 x 5 minuten per week


Benodigde ruimte


Verwaarloosbaar.

Vaste kosten

 • Kaasmaker: €30 als je geen keukenmachine hebt. We raden deze kaasmaker aan.

Variabele kosten

 • 2 liter verse volle melk: €2,40 per week
 • Zout en witte azijn: verwaarloosbaar

Mogelijkheid van langdurige afwezigheid
Ja.


Afhankelijkheden

Melk leverancier

Besparingen – Voor een huishouden van 4
Met 2 liter melk krijg je 2 kazen van 200 gram voor €2,40. Deze kazen zouden in totaal €6 hebben gekost in de winkels. Dit betekent een besparing van 180 per jaar. De kaasmaker verdient zichzelf terug in slechts 3 maanden.

Winstgevendheidsindex
21 €/uur


Automatiseringsmogelijkheden

Thuis een hele reeks kazen maken wordt binnenkort heel eenvoudig met initiatieven zoals Fromaggio, de eerste automatische kaasmaker voor thuisgebruik.

Andere voordelen

  • Je kunt elke kaas maken die je lekker vindt en deze op smaak brengen met elke saus die je lekker vindt. Je kunt variëren met de soorten melk, stremsel en vullingen. Bovendien heb je absolute controle over wat je eet.
Vis

Espace
Tuin

Tijd
30 min/week

Economie
220 €/jaar

Vis

Espace
Tuin

Tijd
30 min/week

Economie
220 €/jaar

Ja, het is nu mogelijk om thuis eetbare vis te kweken met behulp van aquaponics. En het is toegankelijk voor elk huishouden met een tuin, omdat er maar heel weinig ruimte nodig is. Zie punt over aquaponics.

Thuisviskweek

Espace
Tuin

Tijd
35 min/week

Economie
670 €/jaar

Espace
Tuin

Tijd
35 min/week

Economie
670 €/jaar

– Niet getest –

Het fokken van konijnen heeft alles in zich om deel uit te maken van onze micro-boerderij, omdat het heel weinig vergt (een hok en hooi), heel weinig ruimte in beslag neemt (een paar vierkante meter) en ongelooflijk productief is. Er zijn maar één mannetje en één vrouwtje nodig om 24 tot 36 jonge konijntjes per jaar te produceren, die al 90 dagen na de geboorte worden opgegeten. Voeg een tweede vrouwtje toe en je hebt elke week lekker vlees. Een heel konijn wordt in de supermarkt verkocht voor €11,2, wat neerkomt op een besparing van ongeveer 670 per jaar exclusief kosten.

De reden dat we het nog niet hebben uitgeprobeerd is dat je er elke dag moet zijn, wat beperkend is als je op vakantie bent.

Thuis konijnen grootbrengen

Espace
Grote tuin

Tijd

Economie

Espace
Grote tuin

Tijd

Economie

– Niet getest –

Het fokken van geiten voor hun melk vereist meer ruimte, maar kan op een dag deel uitmaken van onze micro-boerderij.

Thuis geiten houden

Vitaminen

Espace
Tuin

Tijd
2 uur/week

Economie
90 €/jaar

Espace
Tuin

Tijd
2 uur/week

Economie
90 €/jaar

Permacultuur is een methode om planten te kweken geïnspireerd op natuurlijke ecosystemen om efficiënt en zonder negatieve impact op het milieu te produceren. Het bestaat uit een reeks technieken zoals mulchen om een rijke, levende bodem te behouden, het bewerken van heuvels, de juiste combinatie van planten of de balans van het ecosysteem tussen planten, bomen, insecten en dieren voor meer veerkracht.

Thuisgroenteteelt

Activiteiten en benodigde tijd

 • Wees goed geïnformeerd. Omdat permacultuur een complex vakgebied is, kan deze fase enige tijd in beslag nemen.
 • Je bedden vormgeven
 • De bodem mulchen
 • Verrijk je bodem met compost of de oppervlaktecomposteertechniek
 • Zaailingen voorbereiden
 • Zaailingen water geven
 • Nadenken over hoe de moestuin moet worden ingericht om goede associaties tussen planten te stimuleren
 • Zaailingen overplanten
 • Kwetsbare planten beschermen
 • De planten water geven
 • Bepaalde planten onderhouden (stokken plaatsen, uitlopers verwijderen, enz.)
 • Controleer op ziekten (meeldauw, echte meeldauw, roest, enz.)
 • Plagen behandelen (slakken, rupsen, bladluizen, knaagdieren, zoogdieren, parasieten, schimmels, enz.)
 • Oogsten
  Totaal 2 uur per week buiten de winter voor een moestuin van ongeveer 16 m².

Benodigde ruimte
Voor een huishouden van 2 tot 4 personen heb je minimaal 16 m² nodig om 3 aantrekkelijke heuvels van 5 m lang te maken.

Vaste kosten

 • Tuingereedschap (snoeischaar, schop, handschoenen, gieter, schoffel, etc.): ongeveer €100
 • Zaaiframe (optioneel): €75
 • Kweekbak voor kruiden (optioneel): €120
 • Kas (optioneel): tussen €500 en €4000, afhankelijk van de grootte en kwaliteit. Vermijd absoluut goedkope kassen, want die kosten je uiteindelijk veel geld.
 • Trellis en palen (optioneel): €50
 • Irrigatiesysteem (optioneel): €80

Variabele kosten

 • Mulch: €30 per jaar
 • Zaden: €25 per jaar
 • Potgrond: €30 per jaar

Mogelijkheid van langdurige afwezigheid
Ja, afhankelijk van het risico op droogte in de zomer.

Afhankelijkheden
Kenners kunnen het zonder compost stellen door hun compostproductie te optimaliseren en hun eigen mulch te produceren (gedroogde bladeren, gedroogd gras, houtkrullen, enz.). Ze gebruiken ook reproduceerbare zaden, wat betekent dat ze zaadonafhankelijk zijn.

Besparingen – Voor een huishouden van 4

 • NB: de hier vermelde prijzen zijn voor niet-biologische producten. Als je de gewoonte hebt om biologische producten te kopen, kan de besparing verdubbelen.
 • Het is erg moeilijk om de opbrengst van een moestuin in te schatten, gezien het aantal variabelen (de moeite die je erin steekt, je ervaringsniveau, de aanwezigheid van ongedierte, het weer, enz.) Maar laten we zeggen dat je op 16 m² in één jaar, met een bepaalde hoeveelheid ervaring en goed weer, 20 kg courgettes, 10 kg komkommers, 15 kg tomaten, 3 kg prei, 5 kg aubergines, 20 sla, 2 kg bonen, wat bloemkool, rapen, wortelen, radijs, en peterselie, bieslook, dille, munt, tijm, rozemarijn en salie kunt oogsten. Je kunt verwachten ongeveer 60 kg te produceren. Bij een gemiddelde van €3/kg en variabele kosten van €90 per jaar betekent dit een besparing van 90 per jaar.

Winstgevendheidsindex
1 per uur

Automatiseringsmogelijkheden
Het onderhoud van een moestuin automatiseren betekent aquaponics toepassen. Met dit systeem zijn veel activiteiten in de moestuin geautomatiseerd of niet langer nodig. Lees meer over aquaponics in het volgende gedeelte.

Andere voordelen

  • De groenten die je kweekt met permacultuur zijn biologische groenten. Als je nooit zeker weet wat deze naam betekent wanneer je in de winkel winkelt, weet je het hier heel goed: dit zijn groenten die zonder pesticiden of chemische meststoffen worden geteeld en die een koolstofimpact van bijna nul hebben.
  • Je zult zien dat het minstens zo leuk is om je groenten elke dag te zien groeien als om ze op te eten.

Espace
Tuin

Tijd
34 min/week

Economie
980 €/jaar

Espace
Tuin

Tijd
34 min/week

Economie
980 €/jaar

Aquaponics is een groeiende techniek die zich snel over de hele wereld verspreidt en steeds meer fans aantrekt vanwege de talloze voordelen. Het combineert het kweken van planten en het kweken van vissen om sneller en efficiënter te produceren dan een conventionele moestuin.

Wortelirrigatie vermindert het risico op ziekten zoals meeldauw, echte meeldauw en roest aanzienlijk, elimineert elk risico op droogte en betekent dat je je nooit zorgen hoeft te maken over water geven.

En omdat er geen grond is, hoef je je geen zorgen te maken over vruchtwisseling, geen grote zakken potgrond te verplaatsen, geen onkruid te trekken, geen mulch te onderhouden, geen grond op te ruimen van gewassen. Een droom voor elke tuinier in de dop.

Een aantal spelers bieden kant-en-klare aquaponics voor huishoudelijk gebruik: myFarm in België en myFood in Frankrijk.

Home aquaponics groenteteelt

Activiteiten en benodigde tijd – Met een myFarm-kas van 5 m²

 • Controleer of de planten gezond zijn en of het water normaal wegloopt: 5 minuten per week
 • Oogsten: 2 minuten per dag
 • Dode bladeren verwijderen: 3 minuten per week
 • Voer een watertest uit: 1 minuut per week
 • De verkoopautomaat vullen met voedsel: 1 minuut per week
 • Zaailingen voorbereiden: 5 minuten per week
 • Bevochtig zaailingen: 1 minuut per week
 • Vernieuw de planten in de torens: 3 minuten per week
 • Leeg de aftapkraan en reinig het filter: 5 minuten per maand
  Totaal 34 minuten per week.

Benodigde ruimte
5 m² tuin of terras.

Vaste kosten

 • Aquaponics kas: €2800 (of €1500 als je al een kas hebt)
 • Vis: €75

Variabele kosten

 • Visvoer: €30 per jaar
 • Extra voedingsstoffen (calcium, ijzer, magnesium, kalium): € 35 per jaar
 • Zaden: €15 per jaar

Mogelijkheid van langdurige afwezigheid
De basisfeeder heeft een capaciteit van één week, maar kan op een lage stroomsnelheid worden ingesteld om langer mee te gaan. Als je langer dan 2 weken weg bent, kun je het beste iemand zoeken die de trog komt vullen. Vissen kunnen echter wel 2 weken zonder eten. Je kunt de voederbak ook vervangen door een grotere.

Afhankelijkheden
Zoals hierboven vermeld, is het mogelijk om onafhankelijk te worden met zaden. Het is ook mogelijk om je eigen visvoer te maken van wat je in de natuur vindt. Van de extra voedingsstoffen kan calcium worden geleverd door kraanwater en kalium door gedroogde bananenschillen. IJzer en magnesium zijn moeilijker als zodanig te vinden in de natuur.

Besparingen – Voor een huishouden van 4

 • Dagelijkse bron van alle soorten sla (4 x €2 per week), boerenkool (2 x €2,5 per week), peterselie (1 x €2 per week), munt (1 x €1,5 per week), basilicum (1 x €2 per week), koriander (1 x €2 per week) = €800 per jaar
 • Regelmatige bron van aardbeien (8 x €5 per jaar), bonen (6 x €2,5 per jaar), snijbiet (2 x €1,5 per maand), paksoi (2 x €2,5 per maand) = €120 per jaar
 • Incidentele bron van paprika’s, cherrytomaten, pepers, komkommers, koolrabi = €50 per jaar
 • Jaarlijkse bron van tomaten, aubergines en bloemkool = €90 per jaar
 • NB: deze schattingen zijn gebaseerd op een oogstperiode die loopt van de lente tot de herfst.
 • Met variabele kosten van € 80 per jaar betekent dit een besparing van 980 per jaar. Vaste kosten betalen zichzelf binnen 3 jaar terug.

Winstgevendheidsindex
30 per uur


Automatiseringsmogelijkheden

Een myFarm-kas kopen is al de best mogelijke manier om de groente- en fruitproductie te automatiseren.

Andere voordelen

  • Als je kunt genieten van een rijke en gevarieerde salade bestaande uit sla, rucola, peterselie, bieslook, citroenbasilicum, munt en een paar aardbeien, allemaal vers geplukt door jou in je kleine kas die je dagelijkse ontsnapping vertegenwoordigt, geplaatst op een mooie snee vers zelfgebakken brood en besmeerd met zelfgemaakte fromage frais, zul je minstens één keer per dag absoluut geluk ervaren. En dat allemaal voor maar een paar centimes.
  • Kant-en-klare aquaponics vereist geen voorkennis, en ervaring wordt veel sneller opgedaan dan met een conventionele moestuin. In slechts één jaar ben je al een expert.
  • Als je je aquaponics-systeem onder de knie hebt, kun je eetbare vissen in je vijver introduceren. In Noord-Europa is de vis die het best is aangepast aan het klimaat de forel. Dit is vrij gevoelig voor waterparameters, maar als je systeem eenmaal stabiel is, is het heel gemakkelijk om forel te kweken in aquaponics dankzij het feit dat het water continu wordt gefilterd door de planten en zeer zuurstofrijk is. De productie van forel is buitengewoon efficiënt: ze winnen 1 gram massa voor elke 1 gram voedsel die ze krijgen en winnen 30% massa per maand. Je koopt je forel voor €6/kg bij een viskweker. Hun voedsel kost €2/kg en je verwacht dat hun volume zal verdubbelen. Je krijgt verse, naar de rivier ruikende vis voor €4/kg. Met het volume van de myFarm-kas kun je ongeveer 20 kg forel per jaar produceren. Voor €15/kg in een supermarkt is dat een extra besparing van €220 per jaar..

Espace
Tuin

Tijd
10 min/week

Economie
240 €/jaar

Espace
Tuin

Tijd
10 min/week

Economie
240 €/jaar

Het is mogelijk om een hele boomgaard te planten op een kleine ruimte door de juiste soorten te kiezen. Een fruitboom wordt meestal geënt op een andere boom die de onderstam wordt genoemd. Dit maakt de boom sterker en zorgt voor een betere oogst, en geeft je het voordeel dat je de grootte kunt kiezen. Deze staan bekend als laagstam, middenstam en hoogstam. Laagstammige fruitbomen kunnen 2 tot 4 meter hoog worden en zijn perfect voor een kleine tuin. Om de ruimte nog verder te optimaliseren, kunnen ze zelfs worden gebruikt om een fruithaag te maken ter vervanging van je traditionele haag.

Fruitproductie in eigen boomgaard

Activiteiten en benodigde tijd

 • Bomen snoeien: 15 minuten per boom per jaar
 • Het fruit oogsten: 15 minuten per boom per jaar.
  In totaal gemiddeld 10 minuten per week als er 6 bomen en 10 struiken zijn.

Benodigde ruimte
Je kunt al een mooie boomgaard met 6 bomen en 10 struiken hebben op een perceel van 500 m².

Vaste kosten

 • Bomen met lage stam: cognassier (kweepeer), vijgenboom, mirabelboom, néflier (mispel), perzikboom, plaqueminier (kaki), perenboom, appelboom, pruimenboom
 • Fruitstruiken: actinidia (kiwi), zwarte bes, framboos, aalbes, moerbei, bosbes, wijnstok
  Reken op €30 per boom en €10 per struik.

Variabele kosten

 • RCW (optioneel): gratis als je je boomsnoeisel vermaalt


Mogelijkheid van langdurige afwezigheid

Ja.


Afhankelijkheden

Geen afhankelijkheden.

Besparingen – Voor een huishouden van 4

 • Fruitbomen met een lage stam produceren al na een paar jaar 5 tot 20 kg fruit per jaar. Laten we uitgaan van 10 kg per jaar voor onze oefening, en 2 kg voor fruitstruiken. Met een tuin van 500 m² kun je gemakkelijk 6 laaggroeiende bomen en 10 struiken plaatsen. Dat is een jaarlijkse productie van 80 kg. Met €3/kg betekent dit een besparing van 240/jaar na een paar jaar groei.
 • Als je de mogelijkheid hebt om een goed belichte fruithaag te maken, kan het aantal bomen veel groter zijn.

Winstgevendheidsindex
30 per uur

Automatiseringsmogelijkheden
Het is moeilijk voor een hobbyist om de teelt van een boomgaard te automatiseren. Toch kun je het leven in de keuken een stuk makkelijker maken als je fruit bereidt. Met een keukenmachine en sapcentrifuge kun je gemakkelijk variëren met de geneugten waarvan je geniet.

Andere voordelen

  • Het is geweldig om een verscheidenheid aan vegetatie in je tuin te hebben, vooral als de planten op verschillende tijdstippen van het jaar knoppen, bloeien en fruit produceren.

Zetmeel

Espace
Kast

Tijd
3 min/week

Economie
50 €/jaar

Ruimte
Kast

Tijd
3 min/week

Economie
50 €/jaar

Brood is een hoofdbestanddeel van ons dieet. Controle nemen over je voedselvoorraad betekent controle nemen over een groot deel van wat je eet. Door je eigen brood te maken, zul je merken dat je minder vaak boodschappen hoeft te doen.

Zelf brood bakken

Activiteiten en benodigde tijd

 • Doe de ingrediënten in de broodmachine en begin met programmeren: 2 minuten per week
 • De broodbak reinigen: 1 minuut per week
  Totaal 3 minuten per week.

Benodigde ruimte
30 cm x 45 cm ideaal op het keukenblad.

Vaste kosten

 • Broodmachine: ongeveer €100 (Let op: we gebruiken een oude machine die niet meer op de markt is, dus we kunnen geen machines aanbevelen. We raden echter wel machines aan die broden van 1250 gram kunnen maken, omdat de bak dan groter is en de broden meer lijken op broden die je in een bakkerij vindt).

Variabele kosten

 • Meel: €1,5 per 1kg brood (voor kwaliteitsmeel van een specialist)
 • Water, olie, zout, bruine suiker, gist: verwaarloosbare kosten


Mogelijkheid van langdurige afwezigheid

Ja.


Afhankelijkheden

Leveranciers van bloem, olie, zout, suiker en gist.

Besparingen – Voor een huishouden van 4
Supermarktbrood kost minstens €2,5 per kg. Met variabele kosten van €1,5 per brood en, laten we zeggen, 1 brood per week, komt dit neer op een besparing van €50 per jaar. Vaste kosten betalen zichzelf terug in 2 jaar.

Winstgevendheidsindex
20 per uur


Automatiseringsmogelijkheden

Een broodmachine kopen is al de best mogelijke manier om de broodproductie te automatiseren.

Andere voordelen

  • Als je eenmaal het meel of de meelsoorten hebt gevonden die je lekker vindt, zul je veel meer van je zelfgemaakte brood houden dan van de in de winkel gekochte variant.
  • Je hebt absolute controle over de ingrediënten die erin gaan.
   Zelf brood bakken biedt veel flexibiliteit. Je hoeft de deur niet meer uit als je brood op is: het enige wat je hoeft te doen is 3 uur voor je maaltijd (of de dag ervoor als je een timer gebruikt) een brood bakken, en klaar is kees! Bovendien kan elk ingrediënt in het brood thuis lang worden bewaard.
  • Wakker worden met de geur van warm brood en genieten van versgebakken brood is een van de grote geneugten van het dagelijks leven.
  • Vers zelfgebakken brood gaat wel een week mee als je het snijdt terwijl je het eet. Verrassend genoeg is het, zelfs als het droog is, nog steeds heerlijk!

Espace
Kast

Tijd
23 min/week

Economie
70 €/jaar

Ruimte
Kast

Tijd
23 min/week

Economie
70 €/jaar

Net als brood is pasta de basis van veel heerlijke en makkelijk te maken gerechten. U weet misschien dat verse pasta beter is dan gedroogde pasta, maar u weet misschien niet dat verse zelfgemaakte pasta een waar genot is. Geserveerd met een beetje olijfolie en versgemalen zwarte peper zijn ze een gastronomisch gerecht!

Fruitproductie in eigen boomgaard

Activiteiten en benodigde tijd

 • Bereid het deeg 1 uur van tevoren: 3 minuten in een keukenmachine
 • Pasta maken met de pastamachine en op de pastadroger leggen: 20 minuten als je het eenmaal onder de knie hebt.
  In totaal 23 minuten per week.

Benodigde ruimte
20 cm x 25 cm in een kast.

Vaste kosten

 • Pastamachine: €75. We aarzelen niet om Marcato Atlas aan te bevelen, de Atlas die elke Italiaanse moeder in haar kast heeft staan.
 • Pastadroger: €23. Deze werkt als een tierelier.

Variabele kosten – Voor 4 personen

 • 400 g witte bloem: €0,60 voor kwaliteitsmeel
 • 4 eieren: €1,20 (€0,60 als je kippen hebt)


Mogelijkheid van langdurige afwezigheid

Ja.


Afhankelijkheden

Meelleverancier.

Besparingen – Voor een huishouden van 4 personenkost
400g pasta €1,80, of €1,20 als je kippen hebt.
Verse tagliatelle kost €6,6/kg, of €2,60 voor 400g. Als je één bord pasta per week eet, is dat een besparing van €40 per jaar, of €70 per jaar als je kippen hebt.

Winstgevendheidsindex
2 €/uur of 3,5 €/uur als je kippen hebt

Automatiseringsmogelijkheden

 • Pastadeeg maken: het gebruik van een keukenmachine of een banketbakkersmixer is de best mogelijke automatisering voor het maken van pastadeeg.
 • Pasta maken: de beste elektrische pastamachine is ongetwijfeld deze.

Andere voordelen

  • Het doel van je eigen pasta maken is zeker niet om geld te besparen, maar om meer autonomie en flexibiliteit te krijgen. Afgezien van de eieren zijn alle ingrediënten lang houdbaar in je kast. Als je pasta nodig hebt, heb je het allemaal. Bovendien weet je precies wat er op je bord ligt en smaakt je eten nog beter.

Totale besparingen
3510 €/jaar

Totale besparingen
3510€/jaar

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *