Veelgestelde vragen

Op de geautomatiseerde kas

Wat kun je kweken in een geautomatiseerde kas?
MyFarm-torens kunnen worden gebruikt om een breed scala aan groenten en fruit te kweken:

 • Aromatische kruiden : peterselie, basilicum, verbena, koriander, bieslook, tijm, rozemarijn, munt, venkel, enz.
 • Bladgroenten : Sla van alle soorten, koolrabi, boerenkool, Chinese kool, selderij, paksoi, enz.
 • Kleine groenten en fruit : kerstomaatjes, paprika’s, pepers, bonen, enz.
 • Klein fruit : aardbeien, frambozen, bramen, enz.
 • Eetbare bloemen

De uitbreidingen voor grote planten (verkrijgbaar in onze winkel) kunnen worden gebruikt om grote vruchtgroenten te kweken: tomaten, courgettes, aubergines, bloemkolen, enz.

Welke kassen zijn geschikt voor de MyFarm automatiseringskit?

De MyFarm-kit is compatibel met elke kas die aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Rechthoekig, minimale lengte 260 cm, minimale breedte 140 cm (neem contact met ons op voor breedtes groter dan 310 cm)
 • Minimale goothoogte van 140 cm (Opmerking: boven 180 cm hoogte wordt de vistank gewoon op de grond geplaatst, en tussen 140 en 180 cm wordt de vistank ingegraven tot een diepte van 180 cm min de hoogte van de kas onder de goot. Als je niet in de grond kunt graven, heb je een kas nodig van minstens 180 cm onder de goot).
 • Aluminium frame (compatibel met hamerkopschroeven voor kassen)
 • Verticale muren (niet schuin)

Neem contact op met MyFarm als je twijfelt over de compatibiliteit van je kas.

Waarom zou ik dat bedrag uitgeven aan een geautomatiseerde kas als ik een moestuin kan aanleggen?

We zijn het er allemaal over eens dat een moestuin thuis geweldig is. Wat we echter vaak vergeten is dat een moestuin ruimte, financiële middelen, veel tijd, bepaalde fysieke vaardigheden, gedegen kennis en… geluk met het weer vereist! Het MyFarm-systeem is zo ontworpen dat je je groenten en fruit kunt verbouwen terwijl je deze 6 beperkingen minimaliseert. Laten we de conventionele moestuin en het MyFarm-systeem op elk van deze punten vergelijken.

1. Minder ruimte: een moestuin heeft natuurlijk een bepaalde hoeveelheid ruimte nodig. Je kunt een paar kruiden kweken in een plantenbak, maar als je verschillende soorten vruchtgroenten, wortelgroenten en bladgroenten wilt kweken voor 2 tot 4 personen, heb je minstens 10 tot 20 m² ruimte nodig. Op dit punt scoort MyFarm veel beter dankzij zijn verticale kweektorens, die 120 planten kunnen kweken op slechts 5 m². Je zou 20 m² land nodig hebben om het equivalent in een conventionele moestuin te verbouwen.

2. Goedkoper: je denkt misschien dat het aanleggen en onderhouden van een moestuin gratis is, maar dat is verre van het geval. Kweekbakken, tuingereedschap, potgrond, broeikas, stro, hekwerk, irrigatiesysteem, meststoffen of afweermiddelen indien nodig. Al deze kosten zijn inbegrepen of worden vermeden bij de aankoop van je MyFarm-systeem. Als je buiten de zomermaanden wilt oogsten, is een kas bovendien aan te raden. Om een kas te hebben waarin 120 planten tegelijk kunnen groeien, heb je er een van minstens 20 m² nodig. Voor hetzelfde kwaliteitsniveau kost het meer dan een MyFarm geautomatiseerde kas!

3. Minder tijd: je denkt misschien dat je alleen maar een zaadje hoeft te planten en dat je 3 maanden later alleen maar hoeft te oogsten. Helaas is dit niet het geval bij een conventionele moestuin. Zaaien, elke dag water geven, uitplanten en opnieuw water geven. Je moet goed voor je land zorgen, nadenken over een goede vruchtwisseling en oppassen voor ziektes die worden overgebracht door vossen en andere zoogdieren die rondlopen. Je moet snel handelen in het geval van plantenziekten, droogte of overmatige vochtigheid. Je moet een oogje houden voor knaagdieren, slakken en rupsen. Het is erg moeilijk om een salade te krijgen zonder insectwerende middelen en andere chemicaliën, want insecten zijn er dol op. Sommige jaren zijn plagen verwoestend. En er is niets frustrerender dan te zien hoe je kleintjes levend worden opgegeten nadat je zoveel tijd en liefde aan ze hebt besteed. Voor mensen met een zwak hart is het soms het beste om zich te onthouden. En als je eindelijk de oogstfase hebt bereikt, moet je nog steeds de tijd nemen om de grond van elke groente te verwijderen en bidden dat er geen ongedierte is. Ter vergelijking: de verticale gewastorens van MyFarm verkleinen het risico op aanvallen van ongedierte tot bijna nul: knaagdieren, slakken, rupsen, parasieten en zoogdieren. Je hoeft geen water te geven, het systeem zorgt voor alles. Je hoeft je geen zorgen te maken over vruchtwisseling of zelfs het verwijderen van grond van je gewassen, want er is geen grond! Het enige wat je hoeft te doen is in principe je zaailingen beheren, controleren of het water normaal loopt, je filter onderhouden, de voederbak vullen en van tijd tot tijd minerale zouten toevoegen (zie “Hoe ziet het schema van een MyFarm aquaponist eruit?”).

4. Minder fysieke belasting: nog iets wat we vaak vergeten. Het verplaatsen van grote hoeveelheden grond of potgrond, het bewerken van de grond, het snoeien van planten, het oogsten uit de grond, enz. kan erg vermoeiend zijn, en kan onmogelijk blijken te zijn voor mensen die ouder of zwanger zijn, minder mobiel zijn of rugpijn hebben. De afwezigheid van grond en de verticale teelt van het MyFarm-systeem verminderen deze problemen aanzienlijk. Je plant en oogst in je eigen tempo.

5. Minder kennis vereist: zie “Kan ik als beginner aan de slag?

6. Minder afhankelijk van weersomstandigheden: sommige jaren kunnen wanhopig zijn voor beginners. Regen, ziekten zoals meeldauw, slakken en rupsen kunnen moestuinen teisteren. En helaas kunnen we verwachten dat deze trend zich zal voortzetten als gevolg van de klimaatverandering. De geautomatiseerde kassen van MyFarm blijven gewoon produceren dankzij hun gesloten systeem, dat veel beter bestand is tegen bedreigingen van buitenaf!

Kortom, je MyFarm-kas zal je leven een stuk gemakkelijker maken voor een prijs die, gezien de kwaliteit, levensduur, productiviteit, toegankelijkheid en vooral de tijd en ruimte die je ermee bespaart, niet zo hoog is als hij lijkt. Bovendien kun je het zien als een investering die je meer dan 25% per jaar kan opleveren. Het is beter dan zonnepanelen of welke beursindex dan ook!

Als je al een eigen moestuin hebt, is dat nog beter. Je MyFarm-kas zorgt voor de moeilijkst te kweken planten (volgens permacultuurprincipes) zoals sla, basilicum of peterselie. In je moestuin kun je verschillende groenten blijven verbouwen, zoals wortelgroenten.

Zijn er behalve de kas nog andere kosten verbonden aan de aanschaf van een MyFarm-systeem?
 • Verplichte vaste kosten: minimaal 30 vissen van minstens 10 cm (voor rode kometen komt dit neer op ongeveer €75)
 • Verplichte terugkerende kosten: visvoer (€30 per jaar), zaailingen, minerale zouten om je oogst op te krikken en eventuele tekorten te behandelen (binnenkort verkrijgbaar op myfarm.be voor €35 per jaar), elektriciteit (49 watt), water (500 tot 1000 liter per jaar).
 • Optionele vaste kosten: grind om de kasvloer te bedekken, schaduwdoek, regenwateropvang, enz.
Is er een beter seizoen dan het andere om een kas te automatiseren met MyFarm?

Nee. De beste tijd om een geautomatiseerde kas of MyFarm-systeem te kopen is zo snel mogelijk. In feite duurt het ruim 6 maanden voordat het biologische filter, dat bestaat uit bacteriën, in topvorm is, en de prestaties nemen alleen maar toe met de tijd. Daarnaast zorgen de stijgende grondstofprijzen en inflatie ervoor dat de prijzen van MyFarm snel stijgen. Om deze redenen raden we je aan niet te wachten op een bepaald seizoen om te bestellen, maar te bestellen zodra je denkt dat je er klaar voor bent.

Kunnen we zelfvoorzienend zijn in groenten?

Ons doel bij MyFarm is om een optimale (productiviteit)/(investering+onderhoud) verhouding te garanderen. Met het MyFarm-systeem kan je dus je groenteopbrengst maximaliseren en tegelijkertijd de initiële investering en de benodigde onderhoudstijd minimaliseren. Als gevolg hiervan zal je kas een belangrijke rol spelen in je groente-inname.

Maar om de productiviteit te verhogen tot het punt waarop we van autonomie kunnen spreken, zou een 8 keer zo hoge initiële investering nodig zijn en een 6 keer zo lange onderhoudstijd, wat het project veel minder toegankelijk zou maken.

Kan het systeem bevriezen bij temperaturen onder nul?

Niet voor de meeste winters. Het systeem blijft werken in de winter en een aantal factoren zorgen ervoor dat de temperatuur boven 0°C blijft: het systeem staat in een kas, het water is constant in beweging en de zuurstofvoorziening voorkomt dat het bevriest.

Extreme temperaturen kunnen echter meer dan een week aanhouden. In dit geval zal het water in het circuit bevriezen en zal de pomp stoppen met draaien, maar het water in de vistank zal op een positieve temperatuur blijven en de vissen zullen nog steeds gezond zijn dankzij de oxygenator. De pomp start opnieuw wanneer het water in het circuit ontdooid is.

Het metabolisme van vissen vertraagt in de winter. Dit betekent dat ze minder voedsel nodig zullen hebben, wat een goede zaak is omdat het systeem ook minder zal verbruiken.

Smaken groenten en fruit naar vis?

Helemaal niet. Om dezelfde reden dat producten die in aarde worden gekweekt niet naar aarde of mest smaken, smaken groenten en fruit die in aquaponics worden gekweekt niet naar vis. Het is een bekend feit dat bioponics producten minder smaak hebben, maar dat is niet het geval met aquaponics producten, die bijzonder smakelijk zijn!

Zijn de vissen gelukkig?

Guillaume Eveillard, curator van het Parijse Aquarium, is categorisch: vissen die in een aquaponics-systeem worden gekweekt zijn gelukkige vissen.

Er zijn 3 factoren die het welzijn van vissen beïnvloeden: schoon water, een dichtheid die niet te laag en niet te hoog is en regelmatig voeren.

Het water wordt schoongehouden door een systeem dat bestaat uit bacteriën en planten. Bacteriën breken de uitwerpselen van vissen af tot voedingsstoffen die door planten kunnen worden opgenomen, en de planten consumeren de voedingsstoffen. Samen vormen ze een biofilter dat het water perfect schoon houdt.

Wat betreft de dichtheid van de vissen in je vistank: als deze te laag is, bestaat de kans dat er dominerende vissen ontstaan die stress veroorzaken bij de gedomineerde vissen, en als deze te hoog is, hebben de vissen niet genoeg ruimte om zich vrij te bewegen. De algemene regel is ongeveer 1 liter water per 1 cm vis, wat gemakkelijk te bereiken is met de MyFarm kasconfiguratie.

Tot slot zullen je vissen genieten van een stabiel dieet , omdat ze regelmatig worden gevoerd door je distributeur.

Kortom, je zal trots kunnen zijn op je kweken van gelukkige vissen. Dit is niet het geval voor veel gekweekte vissen die in onvoorstelbare dichtheden leven, constant tegen elkaar aan zwemmen en elkaars uitwerpselen opeten.

Maakt het MyFarm-systeem geluid?

Nee. Het enige apparaat dat je vanuit de kas zou kunnen horen is het zuurstofapparaat, maar dat is een van de stilste op de markt. Je moet echt goed luisteren om het te horen. Wat je het meest zult horen is het zachte geluid van kabbelend water.

Wat voor vissen kan ik in de vistank zetten?

Voor beginners raden we rode kometen (de beroemde goudvissen) aan, die bijzonder robuust en prachtig zijn als ze 30 cm lang worden. Deze kunnen onderhevig zijn aan grote variaties in temperatuur (tot 30°C) en pH (6 tot 8). Liefhebbers van koi of andere siervissen kunnen hier ook hun hart ophalen.

Als je nog een stapje verder wilt gaan, kun je je siervissen vervangen door eetbare vissen. Karpers zijn weer in de mode in gastronomische restaurants en zijn heel gemakkelijk te kweken, omdat ze bestand zijn tegen temperatuurschommelingen van 2 tot 32°C. Tot slot is forel gevoeliger voor waterwaarden, maar ze groeien erg snel en hun vlees is bijzonder smakelijk. Forel is de koningin van de aquaponics in België. Ze overleeft temperaturen van 1 tot 26°C, wat betekent dat je je forel voor de zomerhitte moet vangen en moet combineren met karper.

Zit er garantie op de producten van MyFarm?

Onze producten zijn gegarandeerd 2 jaar.

In geval van ontevredenheid of verandering van gedachten, en als het product op geen enkele manier is gewijzigd, kan de klant de MyFarm-kit binnen 60 dagen na levering retourneren. We bieden gratis retourverzending.

Bij betaling, levering en installatie

Welke betalingsmethoden zijn beschikbaar?

Via overschrijving

Je kunt ons betalen via een bankoverschrijving.

Het voordeel van deze methode is dat het gratis is.

Via PayPal (+40 euro)

Je kunt ons ook met PayPal betalen via de link PayPal.Me/MyFarmbe.

Het voordeel van deze methode is dat je betaling wordt beschermd door de Aankoopbescherming van PayPal. Als je nog geen PayPal-rekening hebt, kun je er binnen een paar seconden een openen.

Als je voor deze betaalmethode kiest, moet je er rekening mee houden dat er €40 extra in rekening wordt gebracht om de commissiekosten te dekken.

Hoe werkt de levering?

Alle producten in onze shop worden gratis thuisbezorgd in België en Frankrijk.

Neem voor alle andere landen contact met ons op voor een bezorgprijs.

Raadpleeg voor levertijden de beschrijving van het bestelde product.

Wat moet ik doen terwijl ik op mijn bestelling wacht?

Er zijn 3 dingen die je moet doen terwijl je wacht tot je bestelling aankomt.

Ten eerste moet je nadenken over de planten die je in je torens gaat planten zodra je kas is geïnstalleerd. Als je ervoor hebt gekozen om je planten bij een kwekerij te kopen, dan hoef je niets voor te bereiden. Maar als je ervoor hebt gekozen om van je eigen zaad te beginnen, kun je je zaailingen het beste voorbereiden tijdens de bezorgperiode van je bestelling.

Ten tweede moet je, indien van toepassing, het terrein voorbereiden waar je kas zal worden geïnstalleerd:

 • Zorg ervoor dat de grond waarop je kas wordt geïnstalleerd perfect vlak is. Het is mogelijk om een broeikas te installeren op een hellend terrein, maar dan moet je de grond wel egaliseren. Een goede schep en een beetje ellebogenvet, en dat is het!
 • Zorg ervoor dat niets de kas hindert.
 • Zorg ervoor dat je elke dag minstens 4 uur aan de zon wordt blootgesteld.

Ten derde moet je ervoor zorgen dat er een elektriciteitsstekker in de kas zit, bijvoorbeeld een verlengsnoer voor buiten. Vraag bij twijfel advies aan een erkende elektricien.

Hoe werkt de installatie?

Om je kas te installeren kan je een optionele montageservice inschakelen, of je kunt de kas zelf monteren. Je hebt het volgende gereedschap nodig: meetlint, schroevendraaier, boor, metaalboor van 3 mm, zuignap om glas vast te houden, cutter, schroevendraaier, moersleutel van 10 mm, tang, kniptang, hamer, waterpas, schep.

Je moet de MyFarm-kit zelf installeren met behulp van onze instructievideo’s.. Hiervoor heb je een schroevendraaier-boormachine nodig met houtbits van 3 mm en metaalbits van 3 en 6,5 mm, een cutter, een moersleutel van 10 mm, schroevendraaiers, een heteluchtpistool of föhn, een tang en een waskom.

Wat gebeurt er als alles is geïnstalleerd?

Nadat je kas en systeem zijn geïnstalleerd, moet je nog 5 stappen voltooien voordat je aan het avontuur kunt beginnen. Je ontvangt een gids met gedetailleerde uitleg voor elk van deze stappen.

 • Vul de vistank: idealiter vul je de tank met 2/3 regenwater. Het is heel eenvoudig om een regenwateropvangbak op je dakgoten te installeren. Als dit niet mogelijk is, vul je vistank dan met kraanwater.
 • De watercyclus: voordat je je vissen kunt introduceren, is het essentieel om je water te laten cyclen. Watercyclus houdt in dat bacteriën in het systeem worden geïnstalleerd om de uitwerpselen van de vissen om te zetten in voedingsstoffen die door planten kunnen worden opgenomen. Dit proces duurt enkele weken.
 • Planten in torens: je kunt kiezen tussen het voorbereiden van je eigen zaailingen of het ophalen van volgroeide planten bij een kwekerij.
 • Vissen bestellen: het is aan jou om te beslissen welke vissen je in je vistank wilt introduceren en waar je ze koopt. Als je een beginner bent, raden we je rode kometen aan. Je kunt ze gratis thuis laten bezorgen door onze partner.
 • De vis in de tank introduceren: de vis moet voorzichtig geïntroduceerd worden. Als je je vissen in een zak laat bezorgen, hoef je ze alleen maar in je tank te plaatsen en een paar gaten te boren zodat de overgang soepel verloopt.

Over het onderhoud van een geautomatiseerde kas

Kan ik beginnen als beginner?

Het verzorgen van een geautomatiseerde kas is toegankelijk voor iedereen die een goudvis kan verzorgen. Het enige ietwat technische moment is de eerste paar dagen na het installeren van de kas, wanneer je water wordt gecycled. Maar je hoeft alleen maar de aangegeven stappen te volgen. Als je vragen hebt, kun je altijd contact met ons opnemen.

Het is veel gemakkelijker om een MyFarm aquaponic kas te onderhouden dan een conventionele moestuin. Omdat een moestuin in een open systeem werkt, is het aantal fouten dat je kunt maken en problemen die je kunt tegenkomen oneindig (slakken, knaagdieren, rupsen, bladluizen, ziektedragende uitwerpselen van wilde dieren, te weinig of te veel water geven, overvloedige regen en wind, slechte bodemkwaliteit, slechte vruchtwisseling, plantenziekten, gebreken, enz.) Alleen al het identificeren van de aard van de problemen die je tegenkomt kan erg complex zijn. Als je koolraap bijvoorbeeld niet groeit, kan het probleem liggen in de grond, de temperatuur, andere planten, insecten, dieren, je watergift, enz. Tegen de tijd dat we de bron van het probleem vinden, kan er al een heel seizoen voorbij zijn. Omdat we ons in een aquaponics-systeem in een gesloten systeem bevinden, is het aantal potentiële obstakels beperkt en heeft elk probleem een precieze oplossing. Met onze documentatie bij de hand en onze ondersteuning zijn je kansen op succes gegarandeerd!

Hoe ziet het schema van een MyFarm aquaponist eruit?

Klik hier om de video te bekijken.

Om je een duidelijk idee te geven van wat je kunt verwachten, hebben we een lijst opgesteld van de reguliere taken die komen kijken bij het aanschaffen van een MyFarm-systeem.

Elke dag

 • Oogsten.

Elke 2 weken

 • Controleer of de planten in goede gezondheid verkeren.
 • Controleer of het water normaal stroomt.
 • Vul de automaat met voedsel.
 • Controleer of er geen vaste resten in de vistank achterblijven (niet opgegeten voedsel, plantenresten).
 • Controleer het waterpeil en pas aan indien nodig.
 • Bereid zaailingen voor en plant ze in torens voor de volgende cyclus.
 • Houd in het hoogseizoen de temperatuur in de gaten (laat de deur open als het warm is, plaats indien nodig een schaduwdoek op).

Elke maand

 • Leeg de aftapkranen en reinig het filter.
 • Test het water met een teststrip.
 • Voeg minerale zouten toe afhankelijk van het seizoen.

Elk jaar

 • Maak de torens schoon en verwijder dode wortels.
Welke problemen kan ik dagelijks tegenkomen met mijn geautomatiseerde kas?

We hebben alle problemen opgesomd die je kunt tegenkomen bij normaal gebruik van je geautomatiseerde kas:

 • pH te hoog of te laag
 • Waterlek of laag waterpeil
 • Watertemperatuur te hoog
 • Planten met tekortkomingen
 • Planten die op elkaar druipen
 • Slangen die spetteren
 • Overvoede vissen
 • Zieke vis
 • Verstopt systeem
 • Defecte apparatuur
 • Stroomuitval

Elk van deze problemen heeft een eenvoudig te implementeren oplossing, die we met je delen in onze gids.

Kan ik op vakantie als ik een geautomatiseerde kas heb?

Natuurlijk is dat zo. De automatische feeder heeft een capaciteit van 2 weken. In het geval van een probleem kunnen vissen zelfs tot 2 weken zonder eten.

Als je regelmatig voor langere periodes weggaat, kun je altijd een grotere voederbak kopen.

Voordat je een paar weken weggaat, leeg je gewoon de aftapkranen, maak je het filter schoon en vul je de feeder. Als je terugkomt, zul je zien dat je kas barst van het groen!

Kan ik het systeem pauzeren?

Natuurlijk is dat zo. Als je geen seizoen wilt draaien, of als je voor langere tijd weggaat, kun je je systeem op twee manieren pauzeren: de korte pauze en de lange pauze.

Voor korte vakanties, leeg je kweektorens, maar houd je vissen. Je hoeft alleen maar de automatische visinvoer te blijven vullen en deze op een lage opening te zetten, het filter regelmatig schoon te maken en het water te verversen als de nitraten boven de 150 mg/l komen. Je kunt deze situatie zo lang volhouden als je wilt.

Voor de lange termijn pauze verkoop of doneer je je vissen zodat je ze niet meer hoeft te voeren of het filter hoeft schoon te maken, en zodat je het hele systeem kunt uitschakelen. Je kunt je systeem op elk gewenst moment opnieuw opstarten, zodat het altijd goed gerecycled is en nieuwe vissen krijgt.